RECIPE MEMIKAT HATI SENDIRI
halo gaiss...👋 im home babe💕 huhuhuh...setelah sekian lama tak balik rumah now balik jugak even sekejap je...actually minggu ni minggu study week nak lari dari segala pengacau sebenarnye...yelah aku rasa sem kali ni adalah sem paling mengacau betul..lecturer dgn palapes lebih kurang je kali ni 😴 semua nak buat kelas la ape lah...so bile kita balik nih biase la macam - macam bole buat salah satu nye making sagu merah 😎..nice boh..first try...so im gonna share the recipe those who want to taste it.
Recipe : Sagu merah mak ngah maroh
Sagu 2 cawan
susu cair
(nak guna santan pun boleh) 1 cawan
gula merah 2 buku
sirap 1 sudu
Cara-cara :
1. masuk kan 6 cawan air kedalam periuk.
2 cawan sagu = 6 cawan air
2. panaskan sehingga air menggelegak.
3. masukkan sagu dan tunggu sehingga sagu mengembang. kacau.
4. untuk dapatkan warna yang cantik menawan masuk kan 1 sudu / sepenutup sirap.
5.sesudah siap masukan sagu kedalam bekas untuk disejukkan selama 30 minit.
cara-cara buat gula merah :
1. panaskan air dalam periuk
2. masukkan 2 buku sagu merah
3. kacau sehingga mencair..
4. untuk pekatkan air gula tambah kan gula pasir 1 cawan (boleh agak sendiri).
5. sejukkan air gula dalam 30 minit.
![]() |
sagu meroh mak ngoh 💞 |
Sagu 2 cawan
susu cair
(nak guna santan pun boleh) 1 cawan
gula merah 2 buku
sirap 1 sudu
Cara-cara :
1. masuk kan 6 cawan air kedalam periuk.
2 cawan sagu = 6 cawan air
2. panaskan sehingga air menggelegak.
3. masukkan sagu dan tunggu sehingga sagu mengembang. kacau.
4. untuk dapatkan warna yang cantik menawan masuk kan 1 sudu / sepenutup sirap.
5.sesudah siap masukan sagu kedalam bekas untuk disejukkan selama 30 minit.
cara-cara buat gula merah :
1. panaskan air dalam periuk
2. masukkan 2 buku sagu merah
3. kacau sehingga mencair..
4. untuk pekatkan air gula tambah kan gula pasir 1 cawan (boleh agak sendiri).
5. sejukkan air gula dalam 30 minit.
Comments
Post a Comment